Jdi na obsah Jdi na menu
 


2.12.2012 1. neděle adventní

2. 12. 2012

 

Denní liturgie (Cyklus - C) 1. čtení: Jer 33,14-16 Žalm: Zl 25(24) 2. čtení: 1Sol Evangelium: Lk 21,25-28.34-363,12-4,2

 

Drazí přátelé

Začíná advent. Každý křesťan i děti z náboženství vědí, že advent je doba očekávání. Připomínáme si příchod Pána Ježíše do našeho světa. On skutečně přijde, ale ne tak, jak si to mnozí představují, že se otevřou nebesa a nastane konec času. On přijde tak, jak už tolikrát přišel. Přijde silou radosti a naděje, silou milosti do našeho srdce, do naší rodiny, do našeho společenství.

Abychom však jeho příchod mohli vnímat, aby skutečně přišel, musíme mít připravené srdce. V dnešním evangeliu zazněla jasná výzva. „Dejte pozor, aby vaše srdce nebyla zatížena.“ O to zde především jde, je to to nejdůležitější, co si máme dnes uvědomit. Zamysleme se nad tím, jak vypadá zatížené a nepřipravené srdce, které nečeká na příchod? Každý z nás zná a zakusil ony typické situace. Jak je třeba těžké být na koncertě, když máme strach o to, co se děje doma. V té chvíli nevnímáme, nejsme schopni se zaposlouchat, protože máme strach, co se doma děje. Nebo jak málo nás osvěží procházka rozkvetlými loukami, když se bojíme nějaké zkoušky. Jak se nám cestuje na pár dní dovolené, když třeba čekáme výsledky vyšetření, zda nález nepotvrdí, že jsme skutečně nemocní. Máme oči, máme svěží nohy, máme volný čas, ale nemáme volné srdce, je zatíženo starostí.

Když naše srdce zatíží i malé starosti, tak že neslyšíme hudbu a nevidíme viditelný svět, jak bychom mohli vnímat neviditelnou duchovní skutečnost, slyšet tajemnou symfonii Božích hlasů. Takže se stává, že když se v liturgii říká Vzhůru srdce …, tak nic nevnímáme, naše srdce je připoutáno k zemi.

Tak teď už trochu chápeme, o co jde v adventní přípravě. Jeden katolický časopis na začátku adventu měl na titulní straně fotografii dívky sedící nad otevřenou biblí, ruce sepnuté a v tichu meditující. Pod obrázkem byl nápis: K adventní době patří chvíle ztišení. Je to opravdu nezbytné, abychom takto prožili dobu přípravy na Vánoce a zakusili skutečně příchod Krista.

K tomu je potřeba udělat něco důležitého, co by nás obohatilo a připravilo na Kristův příchod. Milí přátelé, abyste mohli mít pěkné Vánoce, což Vám ze srdce přejeme, využijte adventního času. Přijměte nakonec několik praktických rad:

·  Nemusíte zapínat televizi hned po příchodu domů, ale vybrat si jen třeba jeden pořad ke koukání.

·  Můžete napsat dopis kamarádovi nebo mu zavolat mobilem.

·  Navštívit opuštěného souseda.

·  Můžete se v rodině scházet u adventního věnce a přečíst si liturgické čtení.

·  Můžete se třeba zazpívat adventní píseň, naučit se nové koledy, přispět nějakou korunou na dobročinné akce.

·  Můžete s dětmi dělat domácí úkoly a procvičit si s nimi, čemu z minulé látky nerozumějí.

·  Můžete si vyprávět zážitky z uplynulého týdne.

·  Adventní uklidnění také můžete zažít i při vystřihování betléma.

 

Prostě můžete zažít vždy něco hezkého. Tak budete mít nejen pěkné Vánoce, ale už i advent.